Kannattaako lähteä Silja Europan 22h Tallinnan risteilylle?

05 kesäkuuta


Toukokuun puolessa välissä me käytiin kokeilemassa Silja Europan 22 tunnin Tallinnan matka. Viime aikojen todella ompelupainoitteisten postausten jälkeen lähdetään nyt pikaiselle Tallinan visiitille. Tunnetko jo aallot, haistat suolaisen meriveden ja näet mielessäsi Tallinan vanhankaupungin kauniit kadut?

Tämän kertainen matkalaivamme Eurooppa ei ole viime aikoina ollut mediassa suinkaan positiivisessa mielessä esillä. Milloin ongelmana on ollut hyttien vessat tai laivan asiakaspalvelutaidoton henkilökunta. Päätettiin kuitenkin lähteä katsomaan asiaa ihan oma kohtaisesti. 

Useimpien laivan henkilökunnan edustajien asiakaspalvelutaidot pysyi meidänkin mielestä piilossa, mutta vain niin kauan, että he huomasivat meidän kuuluvan selvinä olevien matkustajien vähemmistöön. Monien työntekijöiden suhtautuminen muuttui täysin oman käyttäytymisen mukaan.

Koska Europa tuo mieleeni rakkaita lapsuuden muistoja ja on ollut aikoinaan omakin suosikki laivani on minusta hieman harmillista huomata, kuinka laivan potentiaali hukataan viinaralliin. En sano etteikö viinasta iloista risteilyväkeä olisi riittänyt Turku-Tukholma välilläkin, mutta aivan tämän kaltaista menoa en kyllä muista ennen nähneeni.

Ehkä lauantai lähdöllä ja helteisellä kesäsäällä oli osuutensa asiaan, mutta lapsiperheiden suosittelen kyllä valitsemaan jonkun muun laivan Tallinnan matkalle. Todella vähäisestä lapsimäärästä päätelleen tätä on suositellut varmasti lisäkseni joku muukin.

Mainittakoon, että me ei käytetä ollenkaan alkoholia, joten se saattaa osaltaan vaikuttaa myös omaan kokemukseemme. Grill House -ravintolan meteli oli jo niin korvia huumaava, että jätimme poikkeuksellisesti baarien puolellakin käynnin kokonaan väliin ja suunnattiin suosiolla nukkumaan. Onneksemme riehakas juhlaväki ei häirinnyt hyttiin asti.

Kokemuksemme mukaan huhut vessojen ja hissien toimivuudesta ei myöskään olleet aivan tuulesta temmattuja. Vessan vetäminen oli lähinnä tuuri peliä ja kahdentoista kerroksen laivassa raput tuli hissien huoltotöiden sekä valtavan matkustaja määrän vuoksi tutuksi. Voisin jopa väittää, että saatiin kunnon kuntokuuri samalla.

Risteilijöiden maissaoloaika on 4 tuntia, aamu kahdeksasta kahteentoista. Ennakkoon jopa mietin kannattaako kaupungille lähteä näin pienessä ajassa. Etenkään, jos ei ole heti kahdeksalta etunenässä säntäämässä ulos laivasta. Eikä me tietenkään oltu, mutta kaupungin vilinään suunnattiin kuitenkin yhdeksän aikaan.

Vanhankaupungin turistimäärä sunnuntaiaamuna yllätti itseni täysin. En minä suinkaan ajatellut, että me tyhjille kaduille suunnattaisiin, mutta en osannut kyllä odottaa sen luokan ruuhkaa kymmeneltä aamusta. Siellä me oltiin, varmasti kymmenet kansalaisuudet sulassa sovussa kuvaamassa kaikkea näkemäämme.

Positiiviseksi yllätykseksi muutaman tunnin kaupunkikierros olikin ihan riittävä, jos halusi vain nähdä vanhankaupungin. Turhaan ei Tallinnaa kehuta kesäkaupungiksi! On sanottava, että talven matkaamme verrattuna koko kaupunki oli elossa aivan toisella tavalla. Kesän vihreydessä vanhaakaupunkia ei meinannut edes tunnistaa samaksi paikaksi kuin talven loskassa rämpiessä.

Useimpien pienien putiikkien edustat oli koristeltu kiehtovan näköisin kukka-asetelmin. Ripeästä aikataulusta johtuen yhteenkään emme poikenneet kyllä sisällä. Kahvit olisi rauhassa ehtinyt juoda, mutta aamupalasta edelleen ähkyinä oli jätettävä kakkupalojen nauttiminen suosiolla laivan kahvilaan.

Etenkin kokemuksen kannalta matka oli kyllä varsin mielenkiintoinen. Jos vertaa meidänkin suosimaan, pari yötä kestävään päivä Tukholmassa risteilyyn niin olihan tämä reissu täysin eri maailmasta. Välillä kävi jopa mielessä onko Europan nykyinen toiminta tarkoituksella suunniteltu ajatellen, ettei huviristeilynä mainostetun matkan viinan huuruinen asiakaskunta välitä.

Kyllä minä periaatteessa voin tätäkin matkaa suositella, jos vain laivan hissittömyys ei häiritse, vessan vetämisen ei ole niin väliä tai huutavat humalaiset ei omaa menoa haittaa ;) Onhan 22 tunnin risteily kuitenkin mainio tapa irrottautua hetkellisesti arjesta eikä meillä loppujen lopuksi ollut ollenkaan huono reissu. Mikä tärkeintä, matkaseura oli kunnossa ja omalla asenteella on todella iso merkitys fiilikseen sekä matkan onnistumiseen.


Millaisia kokemuksia sinulla on Europan risteilyistä? Onko joku muu matkapäivä mahdollisesti hieman rauhallisempi ja omien väitteideni vastaisesti lapsiperheille sopiva? Nyt jälkeenpäin meinaan huomasin, että kesällä Europalla mainostetaan järjestettävän myös lastenristeilyitä, joten ehkä matkat ei olekaan aina yhtä villejä. Laita ihmeessä kommentteihin vinkkejä myös Tallinnan kohteista.

Tykkäsitkö postauksesta? Jos olet kiinnostunut erilaisista matkavinkeistä, maukkaista resepteistä ja pienistä arjen ajatuksista sekä kädentaitoista ja ompelu ideoista kannattaa liittyä blogin lukijaksi, tykätä Facebookissa ja seurata Instagramissa.


- Kati -

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Me oltiin Europalla muutama vuosi sitten, tein kolmen postauksen jutun reissusta. Me ajelehdittiin Gotlantiin, ihana Visbyy tuli hiukan tutuksi. Nyt voisi mennä uudelleen kyllä, itse en juuri tuosta Europasta tykkää, syitä on monia (meilläkään ei vessat toimineet kun mentiin Visbyyn päin). Mutta jos esimerkiksi Mega Star seilaisi Visbyyn niin valitsisin sen. Se tosin on vissiin paljon pienempi laiva kuin Europa? En ole tarkastanut asiaa mutta tykkään kovasti Mega Starista.

  https://villananna.blogspot.com/search/label/Gotlanti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi olen niin haaveillut tuosta Visbyn matkasta tai Riiasta :) Pitääkin käydä tutustumassa noihin sinun postauksiin, kiitos! Noilla pidemmillä matkoilla ja Tallinnan reissuilla asiakaskunta taitaa olla hyvin erilainen.. Minun pitää näin jälkeenpäin antaa kyllä pisteet Siljalle sillä sain alennuskoodin antamalla palautetta tästä kyseisestä matkasta :) Me ei olla käyty vielä ollenkaan Mega Starilla. Kerran jo varattiin matkakin, mutta se piti vaihtaa Starille kun junasta ei olisi ehtinyt laivaan.

   Poista
 3. Tallina on mahtava kaupunki.
  Ostin sieltä kämpän ja paperit kirjoitetaan 18 pv tammikuuta.
  Tapsa

  VastaaPoista

Ihana, jos ehdit jättää viestiä vierailustasi. Pienikin kommentti on suuri ilo minulle. Kiitos!