Pitääkö käsityöharrastajan tehdä kaikki itse?

17 huhtikuuta


Monet ompelu- ja käsityöharrastajat pyrkivät tekemään kaiken itse. Välillä vaikka hampaat irvessä. Luonto ei anna periksi enää ostaa valmista. Osaanhan itse tai ainakin voin tarvittaessa opetella. Hinnatkin alkaa tuntua liian korkealta. Vaikka hyvin tiedämme työhön käytetyn ajan ja vaivan.

Materiaalien korkeat hinnat syö huomattavasti myös valmistajan tilipussia. Silti alamme pohtia kuinka paljon säästäisimme, jos tekisimme itse. Valmista tulisi pelkkien materiaalien hinnalla. Vai tulisiko sittenkään? Vanha sanontahan kertoo, että aika on rahaa. Valmiina ostamalla voi myös joissakin tapauksissa säästää huomattavan määrän omia hermojaan.

Moni herää viimeistään oman harrastuksensa myötä miettimään tarkemmin myös teollisuuden eettisiä ja ekologisia ongelmia. Eikä ihme. Onhan käsitöiden arvo ja työn määrä huomattavasti helpompi hahmotta sen jälkeen kun on itse valmistanut jotain alusta loppuun. Itse tekemällä tietää varmasti kenen valmistamissa vaatteissa tai asusteissa aikansa viettää.Etenkin harrastuksen alkutaipaleella ja ensimmäisten vuosien aikana "minä itse" piirre korostuu. Elämäntilanteiden muuttuessa ja pahimman alkuhuuman hieman laantuessa monille saattaisi jo käydä se valmiskin tuote. Kunnes tilanne kauppojen valikoimiin tutustuessa on se ettei haluamaansa yksinkertaisesti löydä valmiina vaikka haluaisi.

Minä olen vasta viimeisen vuoden aikana alkanut heltyä lähes pakonomaisesta tarpeesta tehdä kaikki itse. Muiden valmistamia vaatteita kaappiini tuskin tulee, mutta etenkin laukut on niin paljon helpompi ostaa valmiina. Ainakin yleensä.

Itse tehdessä suunnittelu on iso osa harrastus prosessia, mikä omalta osaltaan vaikeuttaa toisinaan valmiina ostamista. Jos mielessään näkee hyvin selkeästi jotain tiettyä voi olla haastavaa löytää sellaista jonkun toisen suunnittelemana ja valmistamana.Halusin kauniin ja iloisen keltaisen laukun, mutta useampien kauppa kierrosten ja googletuksen jälkeen ymmärsin, ettei sellaista taida löytyä valmis valikoimista. Etenkään, jos halusi tuotteensa kotimaassa valmistettuna tai edes paikalliselta yrittäjältä ostettuna. 

Sattumalta näin ihanan pinkin rusettilaukun ja ymmärsin, että tuollainen minun on saatava keltaisena. Melkein tuli kyllä jo tarve saada se pinkkikin. Laukun on valmistanut Hämeenlinnalainen  pienyritys Cobblerina. Yrityksen laukku valikoima on enemmänkin hempeän pastellin sävyinen, mutta onnekseni laukkuja valmistetaan myös tilaustyönä ja vielä yhteen laukkuun löytyi pala keltaista nahkaa.

Kun välillä poistuu omasta ompelukuplastaan voi löytää jotain niin kaunista, ettei tiennyt sellaista edes olevan. Nykyään ainakin tämä käsillätekijä on valmis myös maksamaan toisen työstä. Täydellisestä ja persoonallisesta. Etenkin tilaustyönä valmistetusta. Sellaisesta on jo lähes ilo maksaa, jos saa vastineeksi, jotain ainutlaatuista. Ja onhan minun myönnettävä, ettei omat puitteeni ihan äkkiä olisi riittäneet näin laadukkaaseen nahkalaukkuun.


Tykkäsitkö postauksesta? Jos olet kiinnostunut kädentaitoista ja ompelu ideoista sekä erilaisista arjen ajatuksista, matka vinkeistä ja maukkaista resepteistä kannattaa liittyä blogin lukijaksi, tykätä Facebookissa ja seurata Instagramissa.

- Kati -

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Totta on. Itse tekemällä oppii arvostamaan muiden työtä ja ehkä myös ymmärtää käsityön hinnan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin hinta on kyllä huomattavasti helpompi hahmottaa kun ymmärtää työhön kuluvan ajan ja vaivan. Kiitos kommentista Hennamar! :)

   Poista
 2. Just näin! Onpa kyllä upea laukku! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella! Nykyään minun "paremmat" vaatteeni on aika keltaiseen painoittuvia, jotta sopivat yhteen laukun kanssa :) Kiitos kommentista Raisa!

   Poista
 3. Todella kaunis laukku, just sun tyylinen ja värinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin todella nykyään on keltainen jo ainakin hetkellisesti ohittanut pinkinkin minun väri valinnoissa :)

   Poista

Ihana, jos ehdit jättää viestiä vierailustasi. Pienikin kommentti on suuri ilo minulle. Kiitos!