Esittelyssä uudet Unelmalliset mekkokaavat

20 maaliskuuta


Oletko huomannut, että Unelmalliselle on tullut uusia kaavoja? Lantiolta väljemmät, rennon malliset Anita, Anne ja Helena mekot.

Kaikista kaava malleista voi mukana tulevien ohjeiden puitteissa ommella kolme erilaista variaatiota, pitkähihasen, lyhyt hihasen tai 3/4 osa hihaisen mekon avonaisella pääntiellä tai korkealla kauluksella.Kaavat on yläosasta, pääntieltä ja hihoista samanlaiset kuin aiemmin julkaistut tunika kaavat. Jos siis olet jo ehtinyt kokeilemaan tunika kaavoja ja ne on sopinut sinulle sellaisenaan tai muokattuna, sopii nämä kaavat yläosasta samalla tavalla.

Jotta saat enemmän iloa näistä kahdesta kaavapaketista voit siis myös yhdistellä niitä. Mekkojen korkea kaulus käy suoraan tunikoiden avonaiselle pääntielle ja hihat kädenteille. Voit myös suoraan kopioida tunikoiden pienemmän huppu pääntien mekkoihin jolloin saat ommeltua helposti hupullisia mekkoja.Anita mekko on helmaltaan kulmikas ja muistuttaa hieman timanttia. Helman kulmassa on ns. tavalliset sivusaumaan ommeltavat taskut.

Toisin kuin useimmat muut timanttimekot on Anita mekko yläosasta vyötärölle asti hyvin vartalonmyötäinen. Tämä timantti saattaa sopia siis niillekin, jotka eivät ole välittäneet itsellään kokonaan helmasta väljistä timanttimekoista.Anne mekko on muiden tavoin yläosasta hyvin vartalonmyötäinen, mutta helmasta ihanan väljä. Helma rypytetään framilonilla leveydeltä saman mittaiseksi kuin yläosa ja kiristetään helmasta kuminauhalla pussittavaksi.

Rennon helman sivusaumoissa on huomaamattomat taskut. Vyötäröllä olevan sauman ansiosta kaava sopii todennäköisesti myös notkoselkäisille. Saatujen palautteiden perusteella yläosasta kaavat istuu muokkaamatta paremmin kapea harteisille.

Alla olevan kuvan Helena mekko on helmasta hieman pyöreän muotoinen. Helman muotoa saadaan vielä korostettua kiristämällä helmaa kuminauhalla. Kuten muissakin mekkokaavoissa myös Helenassa on sivusaumassa taskut.Moni on kysynyt, mitä eroa on Unelmallisella Eila tunikalla ja Helena mekolla. Näiden kahden  kaavan ero näkyy varmasti parhaiten alla olevissa Helena mekon kuvissa.

Helena mekon helma on hieman pallon muotoinen myös ilman kuminauhaa eikä helman muotoa ole suinkaan pakko korostaa kuminauhalla. Eila tunika sen sijaan on helmasta a-linjainen, jolloin helman pussittava muoto saadaan vain kiristämällä helmaa kuminauhalla.

Kaikki kaavat löytyy koossa 32-56. Kaavat on sarjottu yleisen N-2001 mitoituksen mukaan olettaen, että ihmiset ovat mittataulukon mukaisia, jos näin ei ole vaativat kaavat tietenkin muokkausta.

Kannattaa oikeasti valita koko taulukosta omien mittojen mukaisesti sillä muuten loppu tulos on todennäköisesti liian pieni. Oiva keino oikean koon valitsemiseen on myös kaavan vertaaminen johonkin itselle jo sopivaan yläosaan.

Koska kaavat on yläosasta hyvin vartalonmyötäiset ja suunniteltu hyvin joustavalle materiaalille voi napakammasta materiaalista tai halutessasi väljemmän yläosan olla syytä valita myös omia mittojasi suurempi koko.

Jos olet kokotaulukon mukaan vyötäröltä huomattavasti rinnanympärystä pienempää kokoa voi olla parempi muokata rinnan kohdalle muotolaskos tai FBA, johon löytyy ohje ainakin Tiinan tekemää -blogista.


Kaavat on ostettavissa Unelmallisesta verkkokaupasta sekä yksittäin, että pakettina joko tavallisena paperiarkkina tai itse tulostettavana PDF-kaavana.


Tykkäsitkö postauksesta? Jos olet kiinnostunut erilaisista kädentaidoista, ompelu ideoista sekä maukkaista resepteistä, arjen ajatuksista ja matka vinkeistä kannattaa liittyä blogin lukijaksi, tykätä Facebookissa ja seurata Instagramissa.

- Kati -

You Might Also Like

7 kommenttia

 1. Oih, miten upeita! Olet kyllä taitava ompelemaan ja sinulla on silmää upeille, vaatteisiin sopiviin kankaisiin :)

  VastaaPoista
 2. Mikä mikä on tämä IHANUUS ruusukangas? Että osaa olla upea, hieno toteutus kertakaikkiaan koko asuste.
  p.s. Kiitos kaavoista ! kyllä käyttöä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Ommellisen Lumous, todellakin lumoava kuosi! Nopeasti loppuun myytävä kangas, joten kannattaa aktiivisesti kärkkyä Ommellisen sivuja, jos sitä haluaa ostaa. Meillä se lumosi miehenkin niin, etten ole varmasti koskaan aiemmin saanut niin valtavia kehuja mistään ompeluistani :D

   Kiitos itsellesi! Ihana kuulla, että kaavoille on käyttöä <3

   Poista
 3. Kerrassaan ihania taas kaikki! Värikkäät timantit ja ruusukuosi on eniten mun mieleen! Ruusukuosiin olenkin jo törmännyt, mutta mistä tuota timanttia löytäisi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa! On monesti jo pitänyt sanomani, että ihanaa kun olet tullut tänne uuteenkin blogiin aktiiviseksi kommentoijaksi <3 Timantti kangas on Ainolan Jalokivi trikoota. Näytti olevan vielä myynnissä lievänä 2-laatuisena. Pohjaväri on niin tumman harmaa, että melkein luonnossakin kyllä mustaksi luulisi :)

   Poista
 4. Ihania malleja kaikki. Sain tyttäreltä lainaan nuo tunikan kaavat,täytyy piirtää niistä itselle kaavat. Jos innostuisi taas ompelemaan :) ja jättää neulominen ja virkkaus vähäksi aikaa.

  VastaaPoista

Ihana, jos ehdit jättää viestiä vierailustasi. Pienikin kommentti on suuri ilo minulle. Kiitos!