Äänikirja vs. tavallinen kirja?

01 helmikuuta


Olen aina ajatellut, ettei mikään voita konkreettista kirjaa. Ettei minusta ikipäivänä tulisi kirjojen kuuntelijaa tai näytöltä lukijaa. Rakastanhan kaunista kirjahyllyäni. Omaa kotikirjastoa, josta voin valita mieleiseni tarinan. 

Ennen hyödynsin paljon myös kirjastoa, mutta huonosta muistista johtuen kirjastokorttini oli pääsääntöisesti käyttökiellossa. Arvatenkin jatkuvat sakko maksut myös rasittivat turhaan kukkaroa.

Luku innostukseni voisi sanoa olevan hyvin kausittainen. Menee helposti kuukausia, ettei käy mielessäkään kirjaan tarttuminen. Toisinaan taas voisi viettää viikkokausia mielenkiintoisiin teksteihin keskittyen. Parhaimpiin kirjoihin uppoutuessa koko muu maailma unohtuu.


Kiinnostukseni äänikirjojen kokeiluun oli oikeastaan monen asian summa. Kuuntelin koko syksyn todella mielenkiinnolla Satun ja Hannen inspiroivaa Unelmaduunarit podcastia, jossa toisinaan näiden suosittujen ääni- ja e-kirjojen ilmaista kokeilujaksoa BookBeatilla mainostettiin.

En kuitenkaan aluksi lämmennyt ajatukselle yhtään. Siinä se meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos kuten useimmat muutkin mainokset. Kunnes sain joululahjaksi langattomat nappikuulokkeet.

Joululomalla olisi ollut aikaa tarttua oikeaankin kirjaan, mutta mainoksen muistaessani ajattelin kokeilla uusia kuulokkeita kirjojen kuuntelun. Tietenkin koska ilman sai. Todella kätevää! Oikea multitaskaajien unelma. Samalla kun lukee tai siis kuuntelee kirjaa voi tehdä kaikkea muutakin. Eikä langattomien kuulokkeiden kanssa sotkeennu edes johtoihin. Koko kännykkä saa olla  tarvittaessa koskemattomana.


Äänikirjojen plussat:
+ helppoa ja edullista
+ kirjat aina siellä missä sinäkin
+ kuunnellessa voi tehdä samalla kaikkea muutakin

Äänikirjojen miinukset:
- sovellus kuluttaa melko paljon akkua, etenkin bluetooth kuuloiden kanssa käytettynä
- kun kädet on vapaana on vaikea keskittyä pelkkään kirjaan, joten sellaiseen kirjojen antamaan flow tilaan on huomattavasti vaikeampi ellei mahdoton päästä


Oletko vannoutunut konkreettisten kirjojen lukija vai oletko sittenkin antanut mahdollisuuden myös ääni- tai e-kirjoille?


- Kati -


Ps. Tykkäsitkö postauksesta? Kannattaa liittyä blogin lukijaksi, tykätä Facebookissa ja seurata Instagramissa.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Olen ehdottomasti perinteisen kirjan kannalla.

  VastaaPoista
 2. Perinteinen kirja saa kyllä minun ääneni! Harmi vain, että sellaisten lukemiseen ei oikein tahdo jäädä aikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo ajan puute meinaa häiritä etenkin tavalliseen kirjaan tarttumista.. Kumminkin sitä välillä kaipaisi oikein hyviä tarinoita :)

   Poista

Ihana, jos ehdit jättää viestiä vierailustasi. Pienikin kommentti on suuri ilo minulle. Kiitos!