Vinkit ompelujumin parantamiseen

18 kesäkuuta


Ompelujumi tuo katala tauti, joka sammuttaa koneiden moottorit. Laittaa ompelijan pyörittelemään peukaloita tai keksimään muita hommia. Saa kauniitkin kankaat näyttämään tylsiltä, jopa ihan ahdistavilta. Mikään kangas kaapissa ei huuda. Ei halua muuttua vaatteeksi. Syitä on varmasti monia. Epäonnistunut ompelu. Liiallisten ideoiden tulva tai ideoiden puuttuminen.  Liian kauan marinoidut kankaat. Listaa voisi jatkaa varmasti ikuisesti. Ompelujumi on usein monen asian summa. Kuten myös innostuksen henkiin herättäminen. Minua ompelujumi on vaivannut enemmän tai vähemmän viimeiset puoli vuotta. Ajattelinkin nyt kertoa teille omat vinkkini ompelujumin parantamiseksi. Perjantaina minuun meinaan iski aivan valtava ompelu inspiraatio. Ihan yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta. En edes muista koska olisin viimeksi käyttänyt kokonaisen viikonlopun ompelusta nauttien. Koska olisin saanut näin paljon aikaan pelkän inspiraation vallassa. Pääsiäisenä innostuin yhden hupparin verran ja ennen risteilyä ompelin uudet matkavaatteet. Siinä ne taitaa olla edellisten kuukausien ompelut itselleni. Oli meillä nyttenkin viikonlopuksi aivan muut suunnitelmat, mutta päätettiin pysytellä neljän seinän sisällä. Oli se niin suuri ihme, että halusin oikeasti ennemmin istua ompelukoneen ääressä kuin nauttia ulkona auringosta. 


Yllätyskangas - Ehkä innostukseni lähti tällä kertaa Verson puodin ompelukerhosta. Yllätyksenä tilatusta kankaasta, joka on tarkoitus ommella tiettynä ajankohtana. Kankaasta, joka kertoi heti paketin avattua, mitä hän haluaa olla. Yllätyskangas saattaa kyllä myös syventää ompelujumia.  Niin kävi edellisen yllätyksen kanssa, mutta valmistuipa sekin tämän viikonlopun aikana.


Uudet kankaat - Syynää äkilliseen innostumiseen saattaa olla myös Kankaiden yön jäljiltä pursuavat kangaskaapit. Mopo saattoi karata käsistä. Paketteja vain tulee. Ei ehdi edellisiä hakea kun puhelin jo ilmoittaa uusista lähetyksistä. Huomattavasti aiempaa hiljaisempaa on ollut kangas rintamallakin viime kuukausina. Nyt uudet kankaat huutaa paininjalan alle.


Aika - Olen huomannut, että innostus palaa usein ihan vain odottamalla. Ei yritä väkisin vaan antaa jumin rauhassa vaivata. Palaa koneiden ääreen, sitten kun inspiraatio vihdoinkin pääsee yllättämään.


Tarve uusille vaatteille - Yksi syy innostukseen saattaa tälläkin kertaa olla tarve tai ainakin halu ommella uudet vaatteet tiettyyn tapahtumaan. Edessä on huvipuisto päivä pikku siskon & veljen kanssa ja minä haluan juuri tietyt legginsit jalkaan. Kukaan ei vaan ollut vielä ommellut niitä, mutta nyt on. Kun ei ole pienintäkään tarvetta uusille vaatteille voi lopputuloksena olla ompelujumi. Minulle jumi tulee kyllä usein myös tarvittavista vaatteista. Ei huvita ommella, jotain tiettyä juttua. Ehkä silloin on vain parempi pysytellä niissä töissä mitä haluaa ommella.


Helppoa - Tutusta ja turvallisesta työstä on apua etenkin, jos jumi liittyy epäonnistuneeseen ompeluun. Helppo ompelu, tuttu kaava ja kaunis kangas. Näillä eväillä onnistumisen tunne on taattu. Onnistuminen voi parantaa jumin ja tekee taas mieli tarttua haastavampiin töihin. Toisaalta on mahtavaa ommella vain pertsaa eli perus vaatetta ilman kummallisempia krumeluureja. Sellaisia minä olen koko viikonlopun onnellisena surautellut.

Haaste - Erilaiset ompeluhaasteet Facebookissa ja blogeissa saattaa palauttaa kadonneen ompelu innostuksen. Anna siis toisten päättää työ ja yhteinen ompeluaika. Heittäydy haasteeseen ja nauti ompelusta. Etenkin, jos omat ideat on hukassa saattaa haastetyö toimia jumin karkoittajana.


Onko sinulla antaa lisää vinkkejä ompelujumin parantamiseksi? Itseäni se vaivaa ainakin säännöllisesti epäsäännöllisesti, joten kaikki ideat parannukseen on enemmän kuin tervetulleita. Haluatko muuten nähdä myöhemmin näiden valmistuneiden vaatteiden sovituskuvia? Kannattaa seurata blogin lisäksi Unelmallisen elämän Facebookia ja Instagramia niin varmasti myöhemmin on luvassa muutakin kuin pelkkiä tasokuvia.

- Kati -

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Minulla on tarjota sinulle juuri sopiva haaste ompelujumin selätykseen Suomi100-teemakäsityöt tervetuloa mukaan :) https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/p/suomi100kasityo.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Pitääkin käydä tutustumassa :)

   Poista
 2. No juurikin nuohan ne parhaat keinot on. Jumi tulee ja menee, kuuluu kai asiaan :) Ihania vaatteita olet tehnyt ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se varmasti kuuluu, enemmän tai vähemmän. Itselleni taisi tulla kaikkien menneiden vuosien jumit kerralla :) Kiitos Hanna <3

   Poista

Ihana, jos ehdit jättää viestiä vierailustasi. Pienikin kommentti on suuri ilo minulle. Kiitos!